Trinity, House Extension

The project, designed by Mark Cousins, adapts and extends a spare bedroom to provide new Summer + Garden Rooms for this end-of-terrace Victorian property. The project exploits the south-eastern orientation and offered a welcome opportunity to resolve some awkward geometry through the creation of a new hard landscaped terrace (edged by a line of free-standing oak pillars). 

The palette of materials acts a deliberate contrast to the traditional stonework of the main house and includes hand-split oak shakes, sedum roof blanket, copper cladding panel and extensive areas of glazing. The ceiling comprises a zig-zag timber structure supporting a sedum roof comprising a variegated mix of heathers and mosses.

OCA have worked closely with contractor (MacKenzie Hughes Property Services) and engineer (David Narro Associates) to steer the project through to completion. The new Garden Room helps reconnect the house to the garden and creates a pared back, light filled refuge as a place to read or just watch the changing seasons. 

Photos by Paul Zanre