Skerrie House

Oliver Chapman Architects were commissioned to design an extension to an early 19th Century fishing cottage over looking the sea between Anstruther and Cellardyke in Fife's East Neuk.

Dwellings in such settlements typically turn their back on the sea, and are grouped closely together to shelter the narrow streets behind from the blustery gales. Our strategy involved the challenge of opening and re-engaging living areas to face the sea, but retaining the character of the existing dwelling. A 19th century stair to the rear of the original house now forms the crux of the new plan, wrapped by a light glazed extension containing a new living room and kitchen.

A contrast in light and scale is experienced when moving through the existing dwelling, heightened by oblique views and glimpses of the sea. The folded roof form and irregular plan of the extension makes reference to the slightly irregular existing dwelling and other cottages in the row. An angled glass rooflight brings additional natural light into the existing plan and helps to visually separate the new extension from the 19th Century house.

 

Architects Journal Small Projects Award 2012 | Scottish Design Awards 2013 Commendation