Findhorn Place, House Extension

A steel beam runs along the front edge of the roof plane creating the impression of a lightweight roof. From the garden the only visible means of support for the roof are the central paired steel columns . A rooflight runs the whole length of the extension where the new roof meets the old stone wall. This creates the impression of a gap separating the ‘old’ from the ‘new’.

Grey bricks and black stained timber window frames help to make the walls visually recede which adds to the impression of a void beneath the lightweight cantilevering roof.

A window seat projects onto the terrace beneath the overhang of the roof.

 

Awards

Architects Journal, Small Projects Award 2004, Shortlisted

“The new extension is admired by virtually everyone who sees it. The bay window is a highly successful social space. The extension looks really beautiful at night when viewed from the garden.”

Prof Glen and Dr Alison Bramley