Dundee Central Baptist Hall

A derelict auction house adjacent to the existing church has been replaced with a two storey church hall (600m2) to accommodate a variety of multi purpose rooms for the church’s many activities. Despite the site having neighbouring buildings overshadowing it, the design brings daylight into each principal space in a dramatic way. The main hall can approached both directly through the new entrance from the street and from the existing church. Despite having a first floor above it, natural light floods the main hall, unexpectedly at the rear of the space, providing an illuminated destination for visitors. Natural light is also maintained in the existing church’s first floor sanctuary through roof glazing along the west edge of the new building. This allows light to spill across the brick east elevation of the church. The stone tracery of the existing church is visible from within the church hall.