Affordable Flats, Duns

This development of 12 new 2 person flats was commissioned by Berwickshire Housing Association, and is proposed on land opposite the award winning Todlaw Supported housing by Oliver Chapman Architects.

The design is a variation on the popular victorian ‘colony’ house where the upper flat is accessed by and external stair. The external walls of each block are treated as two interlocking shells, an outer shell of dark blue engineering brick facing the open landscape, and a softer Siberian larch clad shell relating to the supported housing, both surfaces are visually separated by the stairs to the first floor.

Care has been taken to reduce the negative impact of car parking on the streetscape. Cars are tucked between the gables extending far as the East boundary allowing room for landscaping in front of the houses

The houses are timber framed construction, with timber cladding, incorporating cellulose insulation. Ground source heat pumps provide both space and water heating to further reduce annual carbon emissions.

Annual CO2 emissions:
First floor flats- 15kg/m2; 
Ground floor flats- 15kg/m2.

Photos by Michael Collins